Bahan-bahan ( lebih 6 orang )
sebungkus laksa direbus dan toskan
1kg ikan kembung/ selayang
2 liter air
3 biji bawang merah
belacan sebesar ibu jari
6 sudu besar cili boh (lebihkan kalau nak pedas)
4 keping asam keping
1 bunga kantan dibelah dua
seikat daun kesum
secubit garam
sedikit minyak untuk tumis
ulam: timun, bawang besar, cili merah, telur dsb
Cara-cara
rebuskan ikan dengan 2liter air.
asingkan isi ikan dan kisarkan bersama sedikit air rebusan yg ditapis, belacan dan bawang..
panaskan minyak dalam periuk dan tumiskan cili boh..kemudian masukkan bahan kisaran tadi..
sementara itu, kisarkan sisa tulang bersama baki air rebusan ikan, tapis dan tuangkan tapisan air rebusan ikan dalam periuk..
masukkan bunga kantan, daun kesum, asam keping dan masak sehingga pekat..perasakan dengan garam..kecilkan api dan biarkan masak hingga kuah pekat..
setelah masak, hidangkan bersama laksa yg telah direbus dan ulam.
Resepi laksa johor,
Resepi laksam,
Resepi laksa,
Resepi laksa penang,
Resepi laksa sarawak,
Resepi laksa sedap,
Resepi laksam sedap,
Resepi laksam kelantan original,
Resepi laksa penang asli,
Resepi laksa kedah,
No comments:
Post a Comment